Składniki ;

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
37 i 1/2 dag. masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Nadzienie z jabłek:

8 kwaskowatych jabłek,
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Ciasto:

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy, aż masa będzie grudkowata, dodajemy żółtka , kwaśną śmietanę i wyrabiamy szybko ciasto . Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folie i schładzamy co najmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.Blaszkę 34x23cm.smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na tarce jedną część ciasta. Lekko ugniatamy ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiekamy w piekarniku około 10 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, lekko przestudzamy, posypujemy tartą bułką, wykładamy na to nadzienie jabłkowe i zcieramy na tarce na jabłka drugą część ciasta. Pieczemy około 40-60minut (w zależności od piekarnika) aż powierzchnia ładnie się zrumieni lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Nadzienie:

Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Pokrojone jabłka dajemy do rondelka dodajemy wodę i dusimy przykryte około 15 minut, nie mieszamy.Po tym czasie dodajemy cynamon i cukier i lekko mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym, dodajemy do masy jabłkowej i dusimy jeszcze około 2 minuty. Masa powinna być bardzo gesta, ale nie rozgotowana.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *