Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodać cukier i cukier waniliowy .Ubijać,aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodać żółtka,chwilę ubijać.Obie mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do ubitych jajek.Delikatnie wymieszać .Ciasto wylać do formy25x40cm.wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Ostudzić.
Składniki:
Masa Jabłkowa:
2 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1/2 łyżeczki żelatyny
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania śmietan-fiksu
Wykonanie:
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć.Do gorących jabłek wsypać żelatynę oraz galaretki,dokładnie wymieszać.Ostudzone jabłka wyłożyć na biszkopt,schłodzić w lodówce.Śmietanę ubić z cukrami,śmietan-fiksem.Równą warstwę rozprowadzić na cieście.