SZARLOTKA KRÓLEWSKA

Składniki:
Ciasto:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1cukier waniliowy

1/2 szklanki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodać cukier i cukier waniliowy .Ubijać,aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodać żółtka,chwilę ubijać.Obie mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do ubitych jajek.Delikatnie wymieszać .Ciasto wylać do formy25x40cm.wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Ostudzić.

Składniki:

Masa Jabłkowa:

2 kg jabłek

2 galaretki pomarańczowe

1/2 łyżeczki żelatyny

1/2 litra śmietany 30%

1 łyżka cukru

1 cukier waniliowy

2 opakowania śmietan-fiksu

Wykonanie:

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i uprażyć.Do gorących jabłek wsypać żelatynę oraz galaretki,dokładnie wymieszać.Ostudzone jabłka wyłożyć na biszkopt,schłodzić w lodówce.Śmietanę ubić z cukrami,śmietan-fiksem.Równą warstwę rozprowadzić na cieście.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *