Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i posiekać, aż masa będzie grudkowata, dodać żółtka , kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folie i schłodzić co najmniej godzinę lub dłużej.
Nadzienie:
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarował masłem i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzania była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe i zetrzeć na nie drugą część ciasta. Piec 40-50 minut aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna zarówno ciepła jak i zimna.