Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka i całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Dać do lodówki.
Masa z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.