Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka

2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka i całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Dać  do lodówki.
Masa z jabłek:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *