SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

1i1/2 kostki masła

6 żółtek

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Nadzienie:

8-10 sztuk kwaskowatych jabłek

1/4 szklanki wody

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki soku z cytryny

Pianka:

6 białek

1/2 szklanki cukru

1 budyń (proszek)

3 łyżki tartej bułki

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto można zrobić to w malakserze. Ciasto zawinąć w folie i na 1godzinę dać do lodówki.Po tym czasie ,rozgrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę34 x23 cm.  posmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta lub rozwałkować i wyłożyć na blachę . Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około 40-50 minut, aż powierzchnia ładnie się zarumieni .

Nadzienie:

Pokrojone i obrane jabłka w półplasterki umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.

Pianka:

Ubić białka na sztywna piane. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *