SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

25 dag. masła

4 żółtka

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5- 6 winnych jabłek

Wykonanie:

Podane składniki posiekać nożem, następnie rozetrzeć w palcach na tak zwaną kruszonkę lub żwirek. 3/4 ciasta rozsypać na dużej blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, lekko docisnąć. Na cieście ułożyć jabłka obrane i pokrojone w grubą kostkę. Białka ubić z 3/4 szklanki cukru. Rozłożyć na owocach. Na ubitej pianie rozsypać resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180C.piekarnika i piec około 40 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *