Składniki:

2 i 1/2mszklanki mąki pszennej

1/2  szklanki mąki ziemniaczanej

1i 1/2  łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka całe

15dag. masła lub margaryny

1łyżka smalcu

3/4  szklanki cukru pudru

 

Wykonanie:

Wyrobić ciasto . Do lodówki włożyć na godzinę . Podzielić na dwie nierówne części , jedną większą część wyłożyć na posmarowaną i wysypaną bułką tartą  tartą , Na to  ciasto wyłożyć jabłka przyprawione wg uznania lub ze słoika , tylko dodać jak ktoś chce  cynamon. Na wierzch jabłek wyłożyć rozwałkowane drugie ciasto . Podziurkować widelcem . Piec w 180 stopniach , około40- 50 minut, lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *