Składniki:
Ciasto;
60 dag. mąki pszennej
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
25 dag. masła lub margaryny
4 łyżki gęstej śmietanki 18%
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 kg.dość kwaśnych jabłek
10 dag. rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Piana;
5 białek
15 dag. cukru pudru
Wykonanie:
Masło siekamy z przesianą mąką, żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy do posiekanej z masłem mąki, następnie dodajemy śmietanę, proszek i wszystko szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
Nadzienie;
Jabłka obieramy trzemy na dużej tarce wkładamy do rondla podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, gdy jabłka się rozgotują, dodajemy 3-4 łyżki cukru, rodzynki i cynamon jeżeli ktoś lubi. Dodajemy też starta skórkę z cytryny .Prostokątną blachę do ciasta smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części 1 większą a drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wykładamy cienko, i równo dno blaszki, na ciasto wykładamy masę jabłkową i wstawiamy do nagrzanego do 170 C.piekarnika i pieczemy 5-10 minut.
Piana ;
Ubijamy pianę z białek, dodajmy cukier puder i dalej ubijamy.Ubitą pianę wykładamy na gorące podpieczone ciasto wyjęte z piekarnika.. Na tą piankę ucieramy na tarce na grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30-40 minut w temperaturze 170C. jak na początku. Po upieczeniu można posypał lekko cukrem pudrem.