SZARLOTKA POD KOŁDERKĄ

Składniki:

 

5 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4 kostki rozpuszczonej margaryny

2 szklanki cukru

1 kg. jabłek na szarlotkę

1 puszka brzoskwiń lub moreli (850g. )

1/2 szklanki soku jabłkowego

2 kisiele cytrynowe bez cukru na 1/2 litra płynu każdy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Margarynę roztopić.5 żółtek zmiksować na puszek z 1/2 szklanki cukru. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i wlać letni rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę (35x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180C. przez około 15-20 minut. Spód powinien być lekko ze złocony.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać pokroić w ósemki, włożyć do garnka, podlać sokiem jabłkowym, wsypać 1/2 szklanki cukru. Podduszać na lekkim ogniu. Następnie dołożyć pokrojone brzoskwinie lub morele, ale nie gotować i do ciepłej masy powoli wsypać kisiel, lekko mieszając. Jeśli jabłka nie są soczyste, wydają mało soku, wystarczy 1i 1/2 opakowania kisielu, jeśli masa jest za luźna, wsypać 2 torebki. Na podpieczony spód wyłożyć ciepłą masę jabłkową (robić to szybko i sprawnie, aby masa przedwcześnie nie zastygła).

 

Kołderka :

 

5 białek ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną Wymieszać wyłożyć na masę jabłkową. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180C .do czasu zarumienienia piany, a następnie wyłączyć piekarnik, zostawić w środku blachę z ciastem i suszyć kołderkę . Jeśli chcemy otrzymać chrupiącą bezę, do białek dodajemy 1 łyżeczkę octu owocowego, ewentualnie spirytusowego.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *