Składniki;
Ciasto:
40 dag. mąki pszennej
25 dag. masła
15 dag cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 kg. winnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
Jabłka obrać, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) i wymieszać z cynamonem. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta odłożyć do zamrażarki, a drugą cześć rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście ułożyć jabłka i wyrównać powierzchnię. Posypać cynamonem. Pozostałe, dobrze schłodzone ciasto zetrzeć na tarce (na grubych oczkach jak owoce) bezpośrednio na jabłka. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 45-55 minut w temperaturze 190C. Po ostudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.