Składniki:

 

1 szklanka mąki

1szklanka kaszy manny

1szklanka i 3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg. antonówek

1/2 kostki masła

esencja waniliowa

cukier waniliowy lub cynamon mielony (nie mieszać zapachów)

 

Wykonanie:

 

Jabłka utrzeć na grubej tarce do jarzyn, wymieszać z 3 łyżkami cukru i ewentualnie z cynamonem. Wymieszać mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podzielić tę ?suchą masę? na trzy części. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką małej tortownicy wsypać jedną część masy, na niej położyć połowę porcji utartych jabłek, posypać drugą częścią masy i położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać trzecią porcję masy, a na nią zetrzeć wiórki masła. Piec około 50 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *