Składniki :
(tortownica o średnicy 24cm):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
12.5 dag. masła
3 żółtka
skórka z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki wraz z żółtkami, jogurtem i skórką z cytryny, wyrobić ciasto. formę(tortownica o średnicy 24cm): do pieczenia wyłożyć papierem i rozgnieść palcami ciasto, tak, żeby po bokach wystawało mniej więcej 2-3 cm .(miejsce na jabłka). formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę, bądź do zamrażarki na 15minut. Po wyjęciu zrobić nakłucia widelcem, by ciasto się nie wybrzuszyło.
Składniki:
Masa jabłkowa:
6 kwaśnych jabłek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki wody
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. włożyć do garnka i bez mieszania dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15minut. Następnie dodać cynamon i cukier. Wymieszać wszystko dokładnie, do rozpuszczenia cukru dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną najlepiej dodać przesiewając przez sitko, żeby nie zrobiły się grudki. Wymieszać raz jeszcze i dusić jeszcze kilka minut.
Składniki:
Beza:
3 białka
4 łyżki cukru pudru.
szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masa powinna być zwarta i błyszcząca (dzięki dodatkowi cukru).
Spód ciasta włożyć do rozgrzanego do 180 C. piekarnika, podpiekać przez 15 minut, po tym czasie wyjąć wyłożyć masę jabłkową i przykryć bezą, rozkładając ją równomiernie. Piec przez 30minut w 180C.