Składniki:
1 czerwona papryka,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
20 kuleczek mozzareli lub 1 duża kula pokrojona w kostkę
1 pęczek bazylii,
20 pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Paprykę oczyścić pokroić w ćwiartki ,włożyć do piekarnika z włączonym grillem, opiec obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Paprykę wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem, włożyć kulki sera i przykryć i odstawić na 30 minut. Bazylię opłukać i osuszyć. 1 łyżkę listków posiekać i obtoczyć w nich mozzarellę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Po jednej połówce pomidorka i po jednej kulce sera nabić na szpikulce do szaszłyków. Resztę pomidorków koktajlowych zawinąć w duże liście bazylii i też nabić na szpikulce.