Składniki:
1 pęczek pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 łyżka kaparów
100g. mielonego mięsa wieprzowego
75 g. twarożku śmietankowego
4 cienkie kotlety wieprzowe
sól
pieprz
4 plastry surowej wieprzowej szynki
4 korniszony
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Pietruszkę i szczypiorek opłukać i osuszyć, pietruszkę posiekać, szczypiorek drobno pokroić. Kapary także posiekać. Zieleninę i kapary wymieszać z mielonym mięsem i twarożkiem. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić, doprawić,na każdym ułożyć plaster szynki. Na kotlety wyłożyć porcje masy mięsno twarożkowej ,rozsmarować , ułożyć po 1 korniszonie mięso zrolować. Roladki pokroić na kawałki szerokości 2-3 cm. i nabić na szpikulce do szaszłyków. Szaszłyki obsmażać na rozgrzanym oleju około 4 minut, udekorować , pietruszką, podawać na ciepło lub na zimno.