SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z DIPEM CZOSNKOWYM

Składniki;

1//2 kg. fileta z kurczaka

2 szt papryki kolorowej

1 duża cebula

1/4 szklanki soku z cytryny

sos sojowy

oliwa z oliwek

4 ząbki czosnku

imbir

500 mg. jogurtu Milsani

keczup

majonez

musztarda

sól

cukier

pieprz

 

Wykonanie;

 

Marynata do mięsa;

W głębokiej misce wymieszaj ketchup, cukier,sos sojowy, sok z cytryny, oliwę  z oliwek, czosnek,  imbir,sól i pieprz. Pokrojone w kostkę mięso marynuj w przygotowanej marynacie przez 3 godziny,( najlepiej w lodówce). Patyczki do szaszłyków posmaruj i nadziewaj na nie mięso na zmianę z pozostałymi składnikami pokrojonymi na duże kawałki. Szaszłyki ułóż na folii aluminiowej i smaruj oliwa. Piecz około 20 minut w 180C.

Dip do szaszłyków ;

Do jogurtu wciśnij 4 ząbki czosnku, dodaj 2 łyżeczki ketchupu, 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki majonezu . Wymieszaj i posól do smaku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *