Składniki;
1//2 kg. fileta z kurczaka
2 szt papryki kolorowej
1 duża cebula
1/4 szklanki soku z cytryny
sos sojowy
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
imbir
500 mg. jogurtu Milsani
keczup
majonez
musztarda
sól
cukier
pieprz
Wykonanie;
Marynata do mięsa;
W głębokiej misce wymieszaj ketchup, cukier,sos sojowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, imbir,sól i pieprz. Pokrojone w kostkę mięso marynuj w przygotowanej marynacie przez 3 godziny,( najlepiej w lodówce). Patyczki do szaszłyków posmaruj i nadziewaj na nie mięso na zmianę z pozostałymi składnikami pokrojonymi na duże kawałki. Szaszłyki ułóż na folii aluminiowej i smaruj oliwa. Piecz około 20 minut w 180C.
Dip do szaszłyków ;
Do jogurtu wciśnij 4 ząbki czosnku, dodaj 2 łyżeczki ketchupu, 1 łyżkę musztardy, 3 łyżki majonezu . Wymieszaj i posól do smaku.