Składniki;
1 kg. dużych pieczarek
12 kg.mielonego mięsa
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Wykonanie;
Pieczarki oczyścić, oddzielić nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno posiekać, dodać do mielonego mięsa. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Do każdego pieczarkowego kapelusza nałożyć farsz. Nafaszerowane pieczarki nabijać ściśle na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillować kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawinąć je w folię aluminiową i pozostawić jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły. szaszłyki można też przygotować na patelni lub w piekarniku.