Składniki;
1 kg. dużych pieczarek
1/2 kg.mielonego mięsa
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
sól
pieprz
Wykonanie;
Pieczarki oczyścić i oddzielić nóżki od kapeluszy. Czosnek i cebulę drobno posiekać, dodać do mielonego mięsa.Dodać jajka, wsypać bułkę tartą, oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę najlepiej ręką. Na każdy pieczarkowy kapelusz nałożyć farsz. Nafaszerowane pieczarki nakładać ściśle na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki można grilować kilka minut na średnio rozgrzanym grillu. Po tym czasie zawinąć je w folię aluminiową i pozostawić jeszcze chwilę na brzegu grilla by doszły. Szaszłyki można przygotować na patelni lub w piekarniku.