SZASZŁYKI Z RYŻEM

Składniki:

 

50 dag. karkówki wieprzowej

2 łyżeczki papryki

2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki mielonego kminku

sól

3 łyżeczki oleju

25 dag ryżu

2 cebule

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

 

Wykonanie:

 

 

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać  przyprawami oraz olejem  odstawić na 30 minut. Cebulę  pokroić w paski, paprykę na duże kawałki. Paprykę i cebulę włożyć

do płaskiej formy, wlać 3 łyżki wody, przykryć i piec 3 minuty przy mocy 300 W. Mięso, cebulę i paprykę nadziać na drewniane szpadki. Ułożyć w płaskim naczyniu i piec10 minut przy mocy 180 W. Szaszłyki obracać dwa razy. Ryż zalać 200 ml. osolonej wody i moczyć 15minut. Gotować w wodzie, w której się moczył, 10 minut pod przykryciem przy mocy 600 W i pozostawić5 minut w wyłączonej kuchence. Szaszłyki układać na ryżu ,robić w mikrofalówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *