SZASZŁYKI Z SOSEM ORZECHOWYM

Składniki:

 

60 dag sznycli wieprzowych

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1/2 cytryny

łyżek sosu sojowego

4 łyżki orzeszkowi ziemnych bez soli

3 łyżki oleju

2 łyżki kremu orzechowego(ze słoika)

1/4 łyżeczki Sambal Oelek (lub pieprzu cayenne)

a1/2 łyżeczki cukru

pieprz

plastry cytryny

i melisa cytrynowa

do dekoracji

Składniki:

Starannie opłukać mięso, dobrze je osuszyć, pokroić najpierw w plastry, a następnie w równą kostkę. Przełożyć do miseczki, polać czterema łyżkami sosu sojowego, odłożyć na 30 minut pod przykryciem do zmacerowania. Dobrze osączyć, nadziać na szpilki do szaszłyków. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać krem orzechowy, energicznie wymieszać. Wlać jedną niepełną szklankę wody, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wycisnąć sok z cytryny. Doprawić sos przyprawą Sambal Oelek, sokiem z cytryny, cukrem i resztą sosu sojowego. Posiekać orzechy. Smażyć szaszłyki po 4minuty z każdej strony na gorącym oleju, posypać pieprzem. Podawać z sosem orzechowym, posypać orzechami, udekorować plastrami cytryny i melisą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *