Składniki:
60 dag sznycli wieprzowych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
łyżek sosu sojowego
4 łyżki orzeszkowi ziemnych bez soli
3 łyżki oleju
2 łyżki kremu orzechowego(ze słoika)
1/4 łyżeczki Sambal Oelek (lub pieprzu cayenne)
a1/2 łyżeczki cukru
pieprz
plastry cytryny
i melisa cytrynowa
do dekoracji
Składniki:
Starannie opłukać mięso, dobrze je osuszyć, pokroić najpierw w plastry, a następnie w równą kostkę. Przełożyć do miseczki, polać czterema łyżkami sosu sojowego, odłożyć na 30 minut pod przykryciem do zmacerowania. Dobrze osączyć, nadziać na szpilki do szaszłyków. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać krem orzechowy, energicznie wymieszać. Wlać jedną niepełną szklankę wody, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wycisnąć sok z cytryny. Doprawić sos przyprawą Sambal Oelek, sokiem z cytryny, cukrem i resztą sosu sojowego. Posiekać orzechy. Smażyć szaszłyki po 4minuty z każdej strony na gorącym oleju, posypać pieprzem. Podawać z sosem orzechowym, posypać orzechami, udekorować plastrami cytryny i melisą.