SZASZŁYKI ZIEMNIACZANE ULI

Składniki:

1 kg. małych ziemniaków

1/2  łyżki ziół prowansalskich

1/2  łyżki czosnku granulowanego

1/2  łyżki przyprawy do fasoli

sól

pieprz

5 łyżek oleju

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać i  umyć. Zalać ziemniaki wrzącą wodą i posolić. Ugotować ziemniaki na pół miękko i odcedzić. Zalać ziemniaki na chwilę zimną wodą i odlać. Wymieszać olej z ziołami prowansalskimi,czosnkiem granulowanym,przyprawą do fasoli,solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki włożyć do miski,wlać olej z przyprawami i dokładnie wymieszać,żeby całe pokryły się przyprawami. Przyprawione ziemniaki nadziać na patyczki do szaszłyków. Piekarnik wraz z blachą nagrzać do 190 C. Wyjąć ostrożnie gorącą blachę z piekarnika. Na blasze ułożyć szaszłyki ziemniaczane,włożyć do piekarnika i piecz aż ziemniaczki będą miękkie i się zrumienią.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *