Składniki:
1 kg. małych ziemniaków
1/2 łyżki ziół prowansalskich
1/2 łyżki czosnku granulowanego
1/2 łyżki przyprawy do fasoli
sól
pieprz
5 łyżek oleju
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Zalać ziemniaki wrzącą wodą i posolić. Ugotować ziemniaki na pół miękko i odcedzić. Zalać ziemniaki na chwilę zimną wodą i odlać. Wymieszać olej z ziołami prowansalskimi,czosnkiem granulowanym,przyprawą do fasoli,solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki włożyć do miski,wlać olej z przyprawami i dokładnie wymieszać,żeby całe pokryły się przyprawami. Przyprawione ziemniaki nadziać na patyczki do szaszłyków. Piekarnik wraz z blachą nagrzać do 190 C. Wyjąć ostrożnie gorącą blachę z piekarnika. Na blasze ułożyć szaszłyki ziemniaczane,włożyć do piekarnika i piecz aż ziemniaczki będą miękkie i się zrumienią.