SZPAJZA CYTRYNOWA ANI

Składniki:

4 jajka
1 duża cytryna
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki żelatyny
skórka z cytryny

 

Wykonanie;

 

Namoczyć żelatynę a gdy napęcznieje zagotować i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wyciśnięty sok z całej cytryny (cytrynę aby łatwiej wyciągnąć sok można wrzucić na chwilę do wrzątku) i startą skórkę cytrynową, wymieszać, dodać ubite na sztywną pianę białka, całość delikatnie i dokładnie, wymieszać, nie przerywając mieszania szybko wlać żelatynę i natychmiast rozlewać do pucharków lub salaterek deserowych bo krem szybko tężeje, udekorować plastrami cytryny ze skórką i bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *