Składniki;
1 opakowanie mrożonych liści szpinaku
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
kawałek sera pleśniowego
mąka do zagęszczenia
sól
pieprz
Wykonanie;
Na gorącą patelnię wrzucić szpinak z paczki i przykryć pokrywką, by się rozmroził. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy szpinak się rozmrozi dodać łyżkę masła i roztarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszać i nie przykrywać patelni. Jeśli szpinak wydaje się być za gęsty można dolać odrobinę mleka i dusić przez chwilę. Z pozostałego mleka i łyżki mąki zrobić zawiesinę i wlać do szpinaku wymieszać zagotować. Na koniec dodać ser pleśniowy pokrojony w małe kawałki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ser się rozpuści szpinak jest gotowy.