Składniki:
1i 1/2 kg. udźca wołowego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 cebule
4 łyżki oleju
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1kieliszek wódki
20 dag. słoniny
2 łyżki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso natrzyj pieprzem. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce, 1 cebulę posiekaj. Warzywa wymieszaj z olejem, pokruszonym listkiem laurowym i zielem. Marynatą obłóż mięso, wstaw na dobę do lodówki słoninę pokrój w dość wąskie słupki o długości 4 – 5 cm. Oprósz je pieprzem, zamroź. Mięso oczyść z marynaty, wąskim, ostrym nożem zrób w nim nacięcia. W każde wciśnij słupek słoniny ,w rondlu rozgrzej masło, obsmaż na nim ze wszystkich stron mięso (masło powinno być gorące, ale nie może dymić). Pozostałą cebulę obierz, pokrój w krążki lub w kostkę Zrumienione mięso podlej wodą i wódką. Dodaj cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękkie (około 2,5 godziny.). Oprósz je solą i pieprzem, duś jeszcze 15 minut.