Składniki:
1 kg. wołowiny (gruby, krótki kawałek)
1kieliszek czystej wódki
1 łyżeczka majeranku
4-5 goździków
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka masła
1łyżeczka smalcu
sól
Marynata:
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
sok z połowy cytryny
2 cebule
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
(zamiast wina i cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody)
Wykonanie:
Zagotować marynatę. Mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, zostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu, ale codziennie przekładać je na drugą stronę, aby się równo zamarynowało. Wyjęte z marynaty opłukać, osuszyć ściereczką, natrzeć solą. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić ze wszystkich stron mięso, posypać majerankiem, dodać przyprawy korzenne, skropić wódką, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, często skrapiając przecedzoną marynatą. Sztufadę podawać na zimno, pokrojoną w cienkie plastry, z korniszonami lub marynowanymi grzybkami albo ostrymi sosami.