Składniki:

1  kg. wołowiny (gruby, krótki kawałek)

1kieliszek czystej  wódki

1 łyżeczka majeranku

4-5 goździków

5-6 ziarenek ziela angielskiego

1 listek laurowy

1 łyżeczka masła

1łyżeczka smalcu

 sól

Marynata:

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

sok z połowy cytryny

2 cebule

10 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek pieprzu

2 listki laurowe

(zamiast wina i cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody)

 

Wykonanie:

 

 Zagotować marynatę. Mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, zostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu, ale codziennie przekładać je na drugą stronę, aby się równo zamarynowało. Wyjęte z marynaty opłukać, osuszyć ściereczką, natrzeć solą. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić ze wszystkich stron mięso, posypać majerankiem, dodać przyprawy korzenne, skropić wódką, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, często skrapiając przecedzoną marynatą. Sztufadę podawać  na zimno, pokrojoną w cienkie plastry, z korniszonami lub marynowanymi grzybkami albo ostrymi sosami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *