Składniki:
1 główka zielonej sałaty
1 mała cebula
2-3 pomidory
1 ogórek sałatkowy
1 czerwona papryka
20 dag. sera feta
10 15 oliwek bez pestek
sól
pieprz
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Wykonanie:
Sałatę oczyścić opłukać dokładnie osuszyć. Porwać na kawałki. Paprykę umyć osunąć gniazda nasienne,pokroić w cienkie paski. Pomidory pokroić w ósemki( można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórkę.)Ser delikatnie pokroić w kostkę,cebulę pociąć w piórka, a ogórek w talarki(można zostawić w skórce). Wszystkie składniki połączyć ze sobą,posypać oliwkami. Ocet wymieszać z oliwą i przyprawami. Sosem polać sałatkę,podawać z tostami czosnkowymi.