Składniki:

Nadzienie:
1i 1/2 kg. jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki, po czym dusić na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną. Ostudzić i dodać cynamon, cukier, bułkę tartą,
wszystko dobrze wymieszać.
Najpierw zrobić nadzienie żeby przestygło a potem ciasto.

Ciasto:


40 dag. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag. masła
15 dag. cukru pudru
1 jajko
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany

 

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki,i wszystko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie połówki. Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką. Jedną częścią ciasta wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Na cieście zrobić widelcem dziury, i wyłożyć jabłka , przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Ponownie zrobić dziurki widelcem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Piecz około 45 – 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *