Składniki:

4 jajka

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka mleka

25 dag. margaryny

4 szklanki mąki

1 opakowanie proszku do pieczenia 30 g.

25 dag. dżemu owocowego

 

Wykonanie:

 

Margarynę roztopić w rondelku i ostudzić. Jajka i cukier utrzeć mikserem, po czym dolać mleko i tłuszcz. Wszystko razem ubijać, dodając porcjami przesianą mąkę. Na koniec wsypać proszek do pieczenia do pieczenia. 2/3 ciasta wylać na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć dżem i przykryć resztą ciasta. Piec około 50 minut w temp: 180C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *