Składniki:
1 kg. mąki pszennej
20 dag. cukru
15 dag.margaryny lub 100g. oleju
5 żółtek
1/2 litra mleka
5 dag. drożdży
1paczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
tłuszcz do smażenia
marmolada
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru . Wlać resztę mleka,dodać przesianej mąki tyle,aby zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie,dodać żółtka ubite z cukrem,resztę mąki sól.Wyrobić ciasto.Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz,wyrobić i na koniec wlać 2 łyżki spirytusu. Wymieszać,zostawić do wyrośnięcia.Formować pączki,nakładać marmoladę w środek,zostawić by wyrosły i smażyć na rozgrzanym oleju.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.