SZYBKIE PĄCZKI ULI

Składniki:

1 kg. mąki pszennej

20 dag. cukru

15 dag.margaryny lub 100g. oleju

5 żółtek

1/2  litra mleka

5 dag. drożdży

1paczka cukru waniliowego

szczypta soli

2 łyżki spirytusu

tłuszcz do smażenia

marmolada

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru . Wlać resztę mleka,dodać przesianej mąki tyle,aby zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie,dodać żółtka ubite z cukrem,resztę mąki sól.Wyrobić ciasto.Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz,wyrobić i na koniec wlać 2 łyżki spirytusu. Wymieszać,zostawić do wyrośnięcia.Formować pączki,nakładać marmoladę w środek,zostawić by wyrosły i smażyć na rozgrzanym oleju.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *