Składniki:

 

1szynka wieprzowa (myszka) około 2 kg

4 ząbki czosnku

sól peklowa

majeranek

bazylia

pieprz

sól

3 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

 

 

Szynkę natrzyj solą peklową, ułóż w garnku (Np. kamiennym), wstaw do lodówki na trzy dni, odwracając ją dwukrotnie. Szynkę opłucz, osusz, natrzyj majerankiem i bazylią, włóż do siateczki. Pod siatkę powkładaj plasterki czosnku.  W garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie.Włóż szynkę, parz godzinę (wywar nie może się gotować bo szynka będzie sucha. Ostudź w wywarze. Szynkę wyjmij wywar przecedź z mięsa wyjmij siatkę i czosnek przemyj je w czystym wywarze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *