Składniki:

 

1 kg szynki

1pierś kurczaka

4 plastry boczku wędzonego

2 /3 szklanki białego wina

1 łyżka miodu

16  dag. cebuli

30 dag. selera

20 dag marchwi

2 gałązki tymianku

1 łyżka przecieru pomidorowego

25 dag. pomidorków cherry

sól

1łyżka mąki

bulion

sznurek

 

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzej do 190 C. Mięso umyj, natnij w 4 miejscach. W przecięcia włóż po kawału kurczaka i boczku. Natrzyj solą, pieprzem, zwiąż sznurkiem,

natrzyj połową wina i miodem. Włóż do brytfanny ,podlej olejem. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe i tymianek.

Zakryj i piecz. Po 30 minut odkryj, dodaj przecier i resztę wina. Piecz odkryte kolejne 30 min. Przed końcem dodaj przekrojone pomidorki. Upieczone mięso wyjmij, by ostygło. Sos wlej do rondelka, zapraw mąką, jeśli trzeba rozrób bulionem i podgotuj 5 minut

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *