Składniki:
1 kg szynki
1pierś kurczaka
4 plastry boczku wędzonego
2 /3 szklanki białego wina
1 łyżka miodu
16 dag. cebuli
30 dag. selera
20 dag marchwi
2 gałązki tymianku
1 łyżka przecieru pomidorowego
25 dag. pomidorków cherry
sól
1łyżka mąki
bulion
sznurek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 C. Mięso umyj, natnij w 4 miejscach. W przecięcia włóż po kawału kurczaka i boczku. Natrzyj solą, pieprzem, zwiąż sznurkiem,
natrzyj połową wina i miodem. Włóż do brytfanny ,podlej olejem. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe i tymianek.
Zakryj i piecz. Po 30 minut odkryj, dodaj przecier i resztę wina. Piecz odkryte kolejne 30 min. Przed końcem dodaj przekrojone pomidorki. Upieczone mięso wyjmij, by ostygło. Sos wlej do rondelka, zapraw mąką, jeśli trzeba rozrób bulionem i podgotuj 5 minut