SZYNKA STAROPOLSKA W MARYNACIE

Składniki:

 

kg mięsa wieprzowego od szynki

1przyprawa po staropolsku

Marynata:

1 litr wody przegotowanej

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

7 ząbków czosnku

4 łyżki soli peklowej

Marynata:

Do zimnej wody dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane ząbki czosnku, wsyp sól, dokładnie wymieszaj. Mięso oczyść, umyj, włóż do zalewy, przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 3-4 dni. Szynkę wyjmij z zalewy, osusz, natrzyj przyprawą po staropolsku Wstaw na godzinę do lodówki. Mięso włóż do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknij. Piecz około godziny w temp. 190 C. Po upieczeniu zostaw na pół godziny w rękawie, ostudź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *