Składniki:
1i 1/2 kg .szynki wieprzowej ze skórą
Zalewa:
3 litry wody
1 łyżka soli
2 łyżki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
4 -5 ząbków czosnku
1 cebula
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać razem, wlać wodę i zagotować a następnie ostudzić. Mięso umyć , nakłuć widelcem zalać ostudzoną zalewą i odstawić na noc około12 godzin. Następnie mięso obwiązać sznurkiem bawełnianym, opiec na patelni zaczynając skórą do dołu, , dusić 2 godziny pod przykryciem ale można w naczyniu żaroodpornym lub zawinąć w folię aluminiową. Po upieczeniu można podawać na ciepło lub zimno, skórę na szynce można naciąć w kratkę. z soku który pozostał z pieczenia zrobić sos.