SZYNKA WIEPRZOWA DO OBIADU

Składniki:

 

1i 1/2 kg .szynki wieprzowej ze skórą

Zalewa:

3 litry wody

1 łyżka soli

2 łyżki soli peklowej

1 łyżeczka pieprzu

kilka liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

4 -5 ząbków czosnku

1 cebula

Wykonanie:

Wszystkie składniki zalewy wymieszać razem, wlać wodę i zagotować a następnie ostudzić. Mięso umyć , nakłuć widelcem zalać ostudzoną zalewą i odstawić na noc około12 godzin. Następnie mięso obwiązać sznurkiem bawełnianym, opiec na patelni zaczynając skórą do dołu, , dusić 2 godziny pod przykryciem ale można w naczyniu żaroodpornym lub zawinąć w folię aluminiową. Po upieczeniu można podawać na ciepło lub zimno, skórę na szynce można naciąć w kratkę. z soku który pozostał z pieczenia zrobić sos.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *