Składniki:
70 dag. surowej szynki
10 zielonych oliwek
1pomidor
1kulka sera mozzarella (10 dag.)
łyżek rosołu lub bulionu rosołowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka marynaty do mięs klasycznej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka tymianku
pieprz
Wykonanie:
Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem (jeśli mięso jest grube, to okrój je i rozłóż tak, by mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu). Oliwę wymieszaj z czosnkiem, pieprzem i marynatą do mięs, posmaruj szynkę z obydwu stron. Wstaw na godzinę do lodówki .Oliwki przekrój na pół, mozzarellę pokrój na plasterki, pomidor obierz, pokrój na ćwiartki. Na środku mięsa rozłóż pomidora, oliwki i połowę sera. Mięso zepnij wykałaczkami i przełóż do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami do spodu). Podlej rosołem posyp tymiankiem, przykryj, piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Na mięsie ułóż pozostałą mozzarellę, zapiekaj jeszcze 10 minut (również pod przykryciem). Podawaj z pomidorami, oliwkami.