SZYNKA Z MOZZARELLĄ

Składniki:

 

70 dag. surowej szynki

10 zielonych oliwek

1pomidor

1kulka sera mozzarella (10 dag.)

łyżek rosołu lub bulionu rosołowego

2 łyżki oliwy

1 łyżka marynaty do mięs klasycznej

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka tymianku

pieprz

 

Wykonanie:

 

Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem (jeśli mięso jest grube, to okrój je i rozłóż tak, by mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu). Oliwę wymieszaj z czosnkiem, pieprzem i marynatą do mięs, posmaruj szynkę z obydwu stron. Wstaw na godzinę do lodówki .Oliwki przekrój na pół, mozzarellę  pokrój na plasterki, pomidor obierz, pokrój na ćwiartki. Na środku mięsa rozłóż pomidora, oliwki i połowę sera. Mięso zepnij wykałaczkami i przełóż do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami do spodu). Podlej rosołem posyp tymiankiem, przykryj, piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Na mięsie ułóż pozostałą mozzarellę, zapiekaj jeszcze 10 minut (również pod przykryciem). Podawaj z pomidorami, oliwkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *