Składniki:
4 plastry gotowanej szynki
30 dag. żółtego sera (goudy, ementalera)
4 jajka
1/2 cebuli
olej
ól
pieprz
20 dag. białych części pora
1 pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Żaroodporne filiżanki lub foremki lekko posmaruj olejem. Plastry szynki wyłóż do filiżanek w taki sposób, aby utworzyć kieszonki. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach,napełnij kieszonki .Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Wyjmij na sitko, osącz z oleju. Jajka wbij do miski, roztrzep. Dodaj cebulę, oprósz solą i pieprzem, wymieszajSos jajeczny wlej do szynkowych kieszonek. Szczypiorek umyj, osusz, kilka gałązek odłóż, resztę posiekaj. Posyp kubeczki. Wstaw do nagrzanego do temp180 C. piekarnika, zapiekaj 25 minut. Lekko ostudź, wyjmij. Babeczki obwiąż gałązkami szczypiorku, posyp resztą posiekanej zieleniny.