Składniki;
225g. czerwonej soczewicy
60ml. oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 duża marchew
1 litr wody
szczypta suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta soli
szczypta pieprzu do smaku
Wykonanie;
Soczewice zalej w dużym rondlu wodą na wysoko sc 2,5 cm.i doprowadź do wrzenia.Następnie gotuj przez 10 minut i odsącz ją na sitku.Rozgnieciony czosnek drobno posiekaną cebule i marchew podsmażaj mieszając przez około5 minut.Dodaj soczewicę, wodę,oregano, rozmaryn, liście laurowe, zagotuj zmniejsz ogień przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.Dodaj koncentrat pomidorowy dopraw solą i pieprzem.Ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut, aż soczewica zmięknie.Jeżeli zupa będzie za gesta dolej wody.