Składniki:

 

30 dag. mąki

15 dag. masła

10 dag. cukru pudru

1 żółtko

4 łyżki jogurtu naturalnego

szczypta soli

5 twardych moreli

10 dag. cukru

laska wanilii

1 jajko

 

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche

ciasto. Zawiń w folię, schłodź. Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu gotuj około 2-3 minuty na małym ogniu, osącz. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie. Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze. 200 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *