Składniki:
30 dag. mąki
15 dag. masła
10 dag. cukru pudru
1 żółtko
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
5 twardych moreli
10 dag. cukru
laska wanilii
1 jajko
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagnieć kruche
ciasto. Zawiń w folię, schłodź. Szklankę wody zagotuj z cukrem i laską wanilii. Morele umyj, każdą przekrój na połowę, wyjmij pestki. Włóż do syropu gotuj około 2-3 minuty na małym ogniu, osącz. Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj z niego krążki. W połowie kieliszkiem wytnij środek by powstały pierścienie. Pierścienie smaruj od spodu białkiem, układaj na krążkach, zlep brzegi. W środku połóż połówkę moreli. Ciasto posmaruj żółtkiem. Piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze. 200 C.