Składniki:

15 dag. mąki

7 dag .masła

2 jajka

4 dag. cukru

1 cukier waniliowy

Krem:

8 dag .kremówki 36%

15 dag. cukru

skórka z 1/2 cytryny

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Beza:

3 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto:

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. po czym rozwałkować i wylepić okrągłą formę o średnicy 18  cm. Piec 35 minut w 180  C.

Krem:

Wykonanie:

W tym czasie wymieszać w rondlu śmietanę, cukier i mąkę.Gotować5 minut, dodać sok z   cytryny i gotować 10 minut  cały czas mieszając. Pod koniec zmniejszyć maksymalnie ogień ,dodać skórkę z cytryny i ucierać 5 minut

Beza:

Wykonanie:

Białka ubić z sokiem z cytryny, dodać cukier puder ponownie ubić. Krem nałożyć na spód   obłożyć  bezą, piec 15 minut w 190  C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *