Składniki:
15 dag. mąki
7 dag .masła
2 jajka
4 dag. cukru
1 cukier waniliowy
Krem:
8 dag .kremówki 36%
15 dag. cukru
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Beza:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto:
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić. po czym rozwałkować i wylepić okrągłą formę o średnicy 18 cm. Piec 35 minut w 180 C.
Krem:
Wykonanie:
W tym czasie wymieszać w rondlu śmietanę, cukier i mąkę.Gotować5 minut, dodać sok z cytryny i gotować 10 minut cały czas mieszając. Pod koniec zmniejszyć maksymalnie ogień ,dodać skórkę z cytryny i ucierać 5 minut
Beza:
Wykonanie:
Białka ubić z sokiem z cytryny, dodać cukier puder ponownie ubić. Krem nałożyć na spód obłożyć bezą, piec 15 minut w 190 C.