Składniki:

1/2 kg. mąki

3 dag. drożdży

1 szklanka mleka

10 .dag margaryny

10 dag. cukru

 3 żółtka

1 białko

60 dag. śliwek

Wykonanie:

Drożdże utrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj do mąki razem z drożdżami, wlej letnie mleko i stopioną, ostudzoną margarynę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ułóż w natłuszczonej formie.  Śliwki przekrój na pół, ułóż na cieście, skórką do spodu. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym białkiem. Piecz 50 minut w 200C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *