Składniki:

Ciasto:

73 dag masła

8 czubatych łyżek mąki

1/4 łyżeczki soli

4-6 łyżek zimnej wody

tłuszcz i mąka do formy

Nadzienie:

8 średnich kwaśnych jabłek (antonówek)

5 łyżek marmolady jabłkowej (lub innej niezbyt słodkiej marmolady)

 

Wykonanie:

Zagnieść masło, masło kokosowe, mąkę, sól i wodę na gładką jednolitą masę. Wstawić pod przykryciem na trzy godziny do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Pokroić owoce na cząstki. Nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką żaroodporną formę (o średnicy 28 cm). Najlepsza byłaby specjalna forma do tart, można jednak wykorzystać każdą inną, płaską formę. Rozwałkować ciasto pomiędzy 2 warstwami folii w koło o średnicy 30 cm. Wyłożyć formę ciastem, obciąć wystające brzegi. Rozłożyć jabłka, wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 200C. Posmarować podgrzaną marmoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *