Składniki:
Ciasto:
73 dag masła
8 czubatych łyżek mąki
1/4 łyżeczki soli
4-6 łyżek zimnej wody
tłuszcz i mąka do formy
Nadzienie:
8 średnich kwaśnych jabłek (antonówek)
5 łyżek marmolady jabłkowej (lub innej niezbyt słodkiej marmolady)
Wykonanie:
Zagnieść masło, masło kokosowe, mąkę, sól i wodę na gładką jednolitą masę. Wstawić pod przykryciem na trzy godziny do lodówki. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Pokroić owoce na cząstki. Nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką żaroodporną formę (o średnicy 28 cm). Najlepsza byłaby specjalna forma do tart, można jednak wykorzystać każdą inną, płaską formę. Rozwałkować ciasto pomiędzy 2 warstwami folii w koło o średnicy 30 cm. Wyłożyć formę ciastem, obciąć wystające brzegi. Rozłożyć jabłka, wstawić placek do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 200C. Posmarować podgrzaną marmoladą.