Składniki:

 

200g. mąki

szczypta soli

1 jajko

140 g. masła

2 szalotki

180 g. bekonu (plastry

Nadzienie:

4 jajka

400 ml śmietany kremówki

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

świeże zioła do dekoracji

tłuszcz do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

 

Mąkę z solą przesiać na stolnicę, dodać jajko i 120 g. masła pokrojonego w kawałki. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Szalotkę posiekać. Rozgrzać w rondelku resztę masła i obsmażyć na nim bekon. Wyjąć bekon, a na wysmażonym  tłuszczu podsmażyć szalotkę. Jajka ubić ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na cienkie, okrągłe placki. Dwie formy jak na tartę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C. Na podpieczonych ciastach rozłożyć szalotkę i część wysmażonego bekonu. Zalać śmietaną z jajkiem. Ciasta dopiekać około 20 minut w 220 C. Przykryć resztą bekonu i jeszcze chwilę podpiec. Tarty udekorować ziołami, podawać na ciepło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *