Składniki:
7,5 dag. migdałów bez skórki
22,5 dag. cukru
15 dag. masła
10 dag. biszkoptów
5 dag .malin
3 łyżeczki żelatyny
40 dag. twarogu
25 dag. kremówki
2 łyżki konfitury z malin
1 łyżka cukru pudru
olej
Wykonanie:
Patelnię mocno rozgrzać, wsypać migdały i cukier. Mieszając podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Duży kawałek pergaminu cienko posmarować olejem. Rozłożyć na nim migdały w karmelu i odłożyć do zastygnięcia masy. Masło stopić, przestudzić. Biszkopty pokruszyć, wymieszać z masłem. Formę do tarty (o średnicy ok. 22 cm.) wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć ją do spodu i brzegów formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Maliny przebrać, krótko opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała. Twaróg zemleć dwa razy i utrzeć z 15 dag. cukru. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Stale mieszać, aby się nie przypaliła. Ostrożnie połączyć z masą serową i bitą śmietaną .Krem rozsmarować na spodzie z biszkoptów .Schładzać około 2 godzin. Migdały grubo posiekać. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Wierzch tarty polać konfiturą i posypać migdałami.