TARTA ORZESZKOWO-KARMELOWA

Składniki

Ciasto:

18 dag. mąki

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

10 dag. masła

szczypta proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

Masa:

1puszka masy krówkowej (380 g)

12 dag. orzeszków ziemnych solonych

12 dag. orzeszków nie solonych

1czekolada mleczna lub deserowa

2 łyżki mleka

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia, połącz. Dodaj śmietanę, masło i żółtko, zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 26 cm.

ponakłuwaj widelcem, wstaw do rozgrzanego do temp. 180 C .piekarnika, piecz 30 minut. Ostudź.

Masa:

Orzeszki dokładnie wymieszaj z masą krówkową. Rozsmaruj na cieście, wyrównaj. Czekoladę połam na kostki, włóż do rondelka, zalej mlekiem, mieszając, rozpuść. Masą czekoladową polej ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *