Składniki
Ciasto:
18 dag. mąki
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
10 dag. masła
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
Masa:
1puszka masy krówkowej (380 g)
12 dag. orzeszków ziemnych solonych
12 dag. orzeszków nie solonych
1czekolada mleczna lub deserowa
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia, połącz. Dodaj śmietanę, masło i żółtko, zagnieć. Włóż do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę o średnicy 26 cm.
ponakłuwaj widelcem, wstaw do rozgrzanego do temp. 180 C .piekarnika, piecz 30 minut. Ostudź.
Masa:
Orzeszki dokładnie wymieszaj z masą krówkową. Rozsmaruj na cieście, wyrównaj. Czekoladę połam na kostki, włóż do rondelka, zalej mlekiem, mieszając, rozpuść. Masą czekoladową polej ciasto.