Składniki:
Ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
8 płaskich łyżek masła lub margaryny
1 żółtko
sól
tłuszcz do formy
Nadzienie:
30 dag. pieczarek
25 dag. kiełbasy
3 jajka
1 szklanka mleka.
5 dag. wędzonego boczku.
5 dag. żółtego sera goudy
sól
biały pieprz
tarta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Zagnieść szybko na jednolite ciasto mąkę z tłuszczem, żółtkiem oraz 1/2 łyżeczki soli. Włożyć do miski, przykryć, a następnie wstawić na 30 minut do lodówki. Zdjąć skórkę z pomidorów. W tym celu naciąć je poprzecznie, ułożyć na sitku, a potem dobrze polać wrzątkiem. Pokroić pomidory na połówki. Oczyścić i opłukać pieczarki. Pokroić boczek w paski, mocno wysmażyć na suchej patelni. Wrzucić grzyby przez chwilę smażyć razem. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Zdjąć skórkę z kiełbasy, pokroić kiełbasę w grube słupki. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o średnicy 30 cm.). Posypać ciasto tartą bułką.Rozłożyć na spodzie pieczarki, kiełbasę i pomidory. Rozmącić jajka w mleku, doprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Dodać grubo utarty żółty ser. Polać ciasto sosem serowym, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 200 C.