Składniki:
200 g. mąki
150 g. twarogu
80 g. masła
125 g .startego sera ementaleru
sól
40 g. mielonych. orzechów laskowych
500 g. włoskiej kapusty
7 cebula
150 g. wędzonego boczku
2 łyżki oleju
pieprz
2 jajka
250 ml. mleka
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Z mąki, twarogu, masła, 50 g. ementaleru i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, chłodzić około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Ciasto rozwałkować, wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 28 cm.), posypać orzechami, piec 10 minut. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać, razem z boczkiem w kostkę poddusić na oleju. Dodać kapustę, doprawić, dusić około 5 minut. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polać farsz, posypać resztą ementaleru. Tarte piec 35-40 minut.