Składniki:
150 g. mąki
sól
1 żółtko
80 g. masła
1 cebula
1 por
1 łyżka oleju
250 g. wędzonej kiełbasy pokrojonej w plastry
3 jajka
250 g kwaśnej śmietany
200 g. tartego ementaleru
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa
pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Z mąki i1/2 łyżeczki soli, żółtka, 1 -2 łyżek zimnej wody i masła zagnieść ciasto. Owinąć folią, chłodzić około 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić w krążki . Warzywa krótko smażyć na rozgrzanym oleju. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (średnica 24 cm), wstępnie zapiec (10 minut). Wyjąć, a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 C. Na cieście rozłożyć kiełbasę, por i cebulę. Jajka wymieszać ze śmietaną i serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Masę rozłożyć równomiernie na farszu. Tarte piec około 45 minut. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.