Składniki:
Ciasto:
20 dag. mąki pełnoziarnistej
12 dag. masła lub margaryny
1 jajko
sól
Farsz:
3 małe pory lub 1 duży
5 dag. masła
3 jajka
400 ml. śmietanki 30 %
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Masło podgrzej w rondelku lub kuchence mikrofalowej, aby się roztopiło, przestudź. Dodaj je do mąki razem z jajkiem i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, schłodź. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek grubości około 1/2 cm. Przenieś go na wałku do formy na tarte. Wylep nim dno i boki formy. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto podpiecz 10 minut w temperaturze. 200 C. Pory oczyść, dokładnie wypłucz, pokrój w talarki. Przesmaż na czubatej łyżce masła. Podlej odrobiną wody, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn, a pory będą miękkie. Doprawdo smaku solą i pieprzem pory wyłóż na podpieczony spód. Jajka lekko ubij ze śmietanką, dopraw gałką muszkatołową solą i pieprzem. Masą zalej pory. Tarte piecz około 25 minut w temperaturze 220 C. Posyp wiórkami masła piecz jeszcze 5 minut.