TARTALETKI Z SALAMI

Składniki:

 

200  g. mąki

sól

75  g. zimnego masła

200  g. brokułów

150  g. salami

100  g. kukurydzy (z puszki)

100  g .sera pleśniowego

2 żółtka

pieprz

 

Wykonanie:

 

Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i posiekanym masłem, dodać 5-6 łyżek wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut. Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, blanszować około 1 minuty w osolonej wodzie, salami pokroić  w paski. Kukurydzę osączyć. Ser pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200C. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm. i wykroić krążki średnicy około 7 cm.  Placki ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować rozkłóconymi żółtkami. Na każdy placek wyłożyć porcję brokułów, salami i kukurydzy, doprawić solą i pieprzem, posypać kostkami sera. Tarteletki piec około 15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *