Składniki:
1 i1/2 kg. ziemniaków
2 jajka
około 1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 małe cebule
sól
pieprz
skwarki ze słoniny lub boczku
kawałek twarogu jeżeli ktoś lubi
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze razem z cebulą. Odcisnąć sok delikatnie ,dodać do masy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz mąkę pszenną i około łyżeczki soli . Całość wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze mąki tyle by otrzymać dosyć zwartą masę. W dużym garnku zagotować kilka litrów wody z łyżką soli. Masę ziemniaczaną wyłożyć na deskę do mięsa lub talerz i kiedy woda zacznie się gotować łyżką zgarniać zgrabne kluseczki z talerza lub deski do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało do łyżki. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszać je delikatnie i gotować około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu zahartować je zimną wodą na durszlaku, przełożyć do osobnego garnka i polewać dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką.