TILAPIA POD ZIOŁOWĄ PIERZYNKĄ

Składniki:

60-70 dag. filetów z tilapii czerwonej lub innej delikatnej ryby
sól
pieprz
20 dag. żółtego sera
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
6 łyżek bułki tartej
sok z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
1 łyżka przyprawy do ryb
3łyżki posiekanych ziół( natka pietruszki, koperek, tymianek)
5 pomidorów

Składniki:

Filet rybny skropić sokiem z cytryny, lekko posolić, odstawić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Żółty ser zetrzeć, wymieszać z 4 łyżkami bułki tartej, oliwą, czosnkiem, skórką otartą z cytryny, przyprawą do ryb i ziołami. Pomidory pokroić w grube plastry. Formę żaroodporną wysmarować
tłuszczem. Spód posypać resztą bułki tartej. Wyłożyć plastrami pomidorów. Na nich rozłożyć rybę. Przykryć panierką serową. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 C. Zapiekać około 30 minut. Po 10 minutach pieczenia temperaturę w piekarniku zredukować do 175 C. Zapiekankę rybną serwować z młodymi ziemniaczkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *