Składniki:
Składniki na ciasto:
2 białka
2 łyżki cukru
1/2 łyżki mąki pszennej
4 dag.zmielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm . Piec około 15-20 minut w temperaturze 170C. Upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Masa budyniowo -maślana:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 cukry waniliowego
340 ml. mleka
17 dag.masła
Wykonanie:
W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykryć folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.
Masa z bitej śmietany:
340 g. śmietany kremówki
20 dag. + 2 łyżki cukru
12 dag.podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier 20 dag. rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat, masa budyniowa,kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Boki można przyozdobić płatkami migdałów. Schłodzić.